Taci si inghite

Ingrediente:

  • 250 gr. de mălai
  • jumătate de litru de lapte
  • jumătate de litru de apă
  • 4 ouă
  • 50 gr. de unt
  • 200 gr. de smântână
  • 200 gr. de telemea sau branză de burduf, după gust
  • 200 gr. de caşcaval (opţional)
  • 6 bucăţi de cârnaţi afumaţi
  • 100 gr. de slăninuţă proaspătă
Apa şi laptele se pun la fiert amestecate, apoi presărăm sarea şi lăsăm să dea în clocot. Când amestecul începe să fiarbă, presărăm o mână sau două de mălai, după care trebuie să amestecăm bine cu un tel sau cu o lingură de lemn, pentru a nu se forma cocoloaşe. Lăsăm la fiert timp de câteva minute, la foc mediu, amestecând tot timpul.
Când compoziţia s-a îngroşat, adăugăm în ploaie şi restul mălaiului, puţin câte puţin. Focul nu trebuie să fie puternic şi este esenţial să amestecăm întruna.
Când mămăliga este aproape gata, putem adăuga şi smântâna, important fiind ca preparatul să aibă o consistenţă mai moale.
Separat, prăjim timp de 5-6 minute, într-o tigaie în care am încins o lingură de ulei, cârnaţii tăiaţi felii şi bucăţelele de slăninuţă.

Jumătate din mămăligă o punem într-un vas termorezistent, care a fost uns cu unt în prealabil, iar peste stratul de mămăligă punem telemeaua rasă, cârnaţii tăiaţi felii şi slăninuţa gata rumenite.

Peste stratul de telemea şi afumături aşezăm un alt strat de mămăligă, în care facem patru „cuiburi“ sau adâncituri cu o lingură sau cu un polonic, în care punem untul, spargem câte un ou în fiecare lăcaş, apoi presărăm şi caşcavalul ras.

Vasul se dă la cuptor până când ouăle sunt făcute şi caşcavalul de deasupra este frumos rumenit.

Bineînţeles, în funcţie de numărul de persoane, putem să punem mai multe straturi sau „pături“ de mămăligă, cu condiţia să mărim cantitatea de ingrediente.

Taci şi înghite merge ca unsă cu un pahar de ţuică sau de palincă aromată alături. Poftă bună!